Voorbije activiteiten

Heb je een activiteit niet kunnen bijwonen, geen probleem. Hieronder kan je van alle activiteiten die reeds voorbij zijn een kort verslagje lezen.

De grote voorleesdag

Bedankt aan alle (groot)ouders die maandag 23 november in het kader van de “Grote Voorleesdag” kwamen vertellen op onze school of de voorleesdag op een andere manier ondersteunden. Zonder jullie zou deze superleuke voormiddag niet mogelijk geweest zijn. Het werd nog maar eens duidelijk dat (voor-)lezen, vertellen en fantaseren heel wat doet met een mens! Meer foto’s kan je vinden in ons media-album.
verslag: Dennis Boonen (ondervoorzitter OC)

Mosselsouper

Traditie

“Een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit. Tradities kunnen als waardevol worden beschouwd en boven alle kritiek verheven, maar ook als conservatisme dat remmend werkt op de vooruitgang”

Deze omschrijving vond ik op Wikipedia. Opgezocht omdat de Mosselsouper van SJC Oude Bareel een traditie is, misschien al flink op weg om cultureel erfgoed te worden, parochiaal althans. Na 41 edities brengt dit evenement nog steeds veel volk op de been. Héél veel volk, 1100 mensen komen eten, meer dan 60 vrijwilligers zetten zich in om van de Mosselsouper een feest te maken. En daar slagen zij in, elke keer opnieuw.

Reeds enkele generaties zetten leden van het oudercomité en leerkrachten de werkwijze van de bedenkers met respect voort. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit blijft voortbestaan en ik als 80-jarige parochiaan van de Oude Bareel nog steeds een kommetje mosselen zal kunnen binnenspelen de 3de zaterdag van oktober (in het jaar 2058).

Wat Wikipedia ook beweert, een zekere vorm van conservatisme past volledig in dit plaatje. Omdat het traditie is. Een traditie die gesmaakt wordt door de bezoekers van de Mosselsouper en haar vrijwilligers, waarvoor dank!

Bart Bracke

Voorzitter Oudercomité

Strapdag

Er zijn zo van die dagen waarop je eens gek doet. Dankzij een super leuke samenwerking tussen het oudercomité en het schoolteam maakten we van vrijdag 18 september zo’n dag! Een dag waarop de schoolstraat terug gegeven werd aan de kinderen. Omdat de straat autovrij en zo per definitie ook superveilig gemaakt werd, kwam er ruimte voor de belangrijke dingen in het leven van onze kinderen: samen spelen, ontdekken, bewegen en plezier maken. Al van ’s ochtends vroeg waren gastheren meester Geert en de enige echte Verkeersboy paraat om de dag te starten met het Straplied. Sindsdien ging de hartslag van menig kind niet meer naar beneden. Na het klinken van de schoolbel gingen her en der leuke activiteiten door. Fietsparcours voor de kleintjes op de speelplaats en voor de groteren in de Beelbroekstraat testten de reflexen en rijvaardigheid bij de jonge fietsers. Dankzij de medewerking van de Gentse politie was er een team van drie agenten aanwezig met patrouillewagen. Er werden fietscontroles gehouden, iedereen mocht een kijkje nemen in de politiewagen en de sirene mocht loeien over de speelplaats. Juf Gwen werd zelfs even in de boeien geslagen! Aan de bruine poort stond zelfs een heuse vrachtwagen om de dode hoek wat visueler te maken. Velen keken verbaasd op toen ze aan de lijve ondervonden hoe onveilig die dode hoek kan zijn. Omdat we vinden dat een dag zonder spel een verloren dag is, waren er ook activiteiten waarop er zorgeloos gespeeld en geravot kon worden. In de tuin van juf Evelien kon er gesprongen en gegleden worden op één van de drie springkastelen. In de Beelbroekstraat werd ook gekrijt tot er geen tegel meer vrij was! En ’s middags was er de reuze straatpicknick (de grootste van Gent die dag!) met Cubaanse live muziek en het oplaten van bijna 500 ballonnen. De apotheose dus, waarbij door juffen en leerlingen gedanst en gezongen werd. In tijden van overlast en burenruzies leuk om zien hoe een schoolbuurt leeft en kinderen kinderen mogen zijn. In de namiddag hadden Sofie en ik de eer om “voor de klas te staan”. Aan de vijfdejaars werd immer een initiatie EHBO en CPR gegeven. Het was een plezier! Er werden veel vragen gesteld en ervaringen opgehaald. Heel energiek werd het, en op niveau van vijfdejaars. Het was de ideale afsluiter van een leuke dag. Geloof ons maar, vanaf nu ben je in veilige handen in de buurt van een vijfdejaars leerling! Sommigen zeggen dat je het weer krijgt dat je verdient. Dan hadden we het voor die dag alvast dik verdiend! In een week met dagelijks en veel regen, blijf het net die 18de september droog. Er werd veel bijgeleerd die vrijdag, maar omdat het zo leuk was had niemand het door 🙂 Is dat niet waar we als school net voor willen gaan?!
verslag: Dennis Boonen (ondervoorzitter oudercomité)

Quiz 

27 februari 2015 was het weer zover: de jaarlijkse quiz, georganiseerd door het oudercomité. Dit jaar was het reeds de negende editie. Maar liefst 23 teams zakten af naar de sporthal in de Beelbroekstraat voor een avondje vraag en antwoord, puzzels en praktische proeven. Ook dit jaar was er weer hard gewerkt voor een goed evenwicht tussen kennisvragen, beeldmateriaal, en muzikale fragmenten: kortom voor elk wat wils. De praktische proef omvatte het in elkaar puzzelen van een dambord. Bij de ene lukte deze opdracht al beter dan bij de andere. Uiteindelijk, en met de nodige tips, kon elke ploeg, soms met enige trots en opluchting, de puzzel wel laten passen. Naarmate de avond vorderde, werd duidelijk dat er een viertal ploegen gingen voor de overwinning. En het werd een nek-aan-nek race tot op het einde. Pas bij de laatste ronde werd duidelijk dat ploeg 1 de uiteindelijke winnaar was. Zij mochten een mooie prijs in ontvangst nemen. Ook plaats 2 en 3 deelden in de prijzen. Volgend schooljaar staat een jubileumeditie op het programma en we willen hier opnieuw een leuke avond van maken. Hou alvast een plaatsje vrij in je agenda rondom februari 2016.
verslag: Claudia Beerens (lid oudercomité)

Black & White party

28 november vrijdagnamiddag 14 uur. Een koude, kale zaal… Vier uren later was diezelfde zaal een ware cocktailbar. Sfeerdoeken werden omhoog gehangen, een cosy hoek werd geïnstalleerd, een cocktailbar geplaatst, het podium omgetoverd tot een waar klank- en lichtspektakel, de dj nam zijn deel in van de zaal, partytafels verspreid over de hele zaal. Enkel het publiek ontbrak nog. Zeven uren later kwamen de eerste partypeople binnen in de dancetemple. De eerste cocktails werden door de ad interim bartenders geserveerd. Acht uren later was die koude, kale zaal een waar ‘mini-Zeverrock’. Met een live optreden van Full Shot, waarbij 1/5 van de band voor een thuispubliek speelde. Na het live optreden toverde onze house dj JP het parochiaal centrum om tot een ware dans-arena. Iedereen sprong, danste, lachte,… allemaal mensen die de voorbije werkweek ontspannen het weekend tegemoet gingen. Dertien uren later was iedereen voldaan van spijs en drank en werd het stilaan tijd om de dancetemple terug naar zijn oorspronkelijke staat te brengen.
Vijftien uren later was de koude, kale zaal van het Parochiaal Centrum van de Oude Bareel terug. De samenwerking tussen leerkrachten en oudercomité was de perfecte cocktail om er alweer een spetterende avond van te maken.
verslag: Bart Silversmet (papa van Silversmet Thyana 4A en Ylena 1B)

Pannenkoekenbak

Dinsdag 25 november was het naar jaarlijkse gewoonte terug de pannenkoekennamiddag ter gelegenheid van de naamdag van Sint Jan Berchmans. De avond voordien was er reeds 60kg deeg gemaakt, zodat Willy en Peter om 10 uur met volle moed en nog meer goesting aan hun bakmarathon konden beginnen. Tegen 13 uur was er reeds een grote voorraad pannenkoeken aanwezig en stond er voor elke klas reeds een plateau met wit en bruine suiker klaar. Drie mannen en vijf vrouwen maakten dat er een vlotte verdeling naar elke klas gebeurde. Het grote verschil met vorig jaar was dat de pannenkoeken onbelegd naar de klas gebracht werden. Zo waren ze nog goed warm en kon elk kind zelf kiezen wat er op zijn/haar pannenkoek kwam. Niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten, de poetsdames, de secretaresses en andere helpende handen mochten genieten van een verse pannenkoek. Voor de directeur hadden we zelfs voor een speciaal groot formaat gezorgd. Tegen 15.15 uur was elke klas bediend. En na 6 uur bakken, zag Willy rond 16 uur de bodem van de deegkom. Het aantal pannenkoeken dat er gebakken zijn geweest, hebben we niet geteld, maar dat het er meer dan 600 waren, is wel zeker. De ene was al wat dikker dan de andere, maar dat was volledig te wijten aan de iets minder deskundige bakker van het laatste uur. Ze hebben gesmaakt en volgend jaar zijn we terug op de afspraak.
verslag: Sofie Vermeulen (mama van Slos Hannelore 5A en Lucas 3A)

Dag van de leerkracht

Videoboodschap in onze mailbox. Een oproep om goed uit te rusten in het weekend en op maandag sportieve kledij mee te brengen. De uitdaging van het oudercomité naar de leerkrachten toe was een feit. Maandag 6 oktober kregen we een mooie verwelkoming van de directeur. Elke leerkracht kreeg een mooie foto met passende tekst als geschenk en een gepersonaliseerde USB–stick. Op de achtergrond zagen we een ondervoorzitter zitten die druk bezig was met pen en papier, maar hij was verdacht stil. Rond een uur of 10 zagen we plots 4 gekleurde fietsen op rollen verschijnen. De voorzitter van het oudercomité was ondertussen ook van de partij en zijn stembanden waren gesmeerd. Hij was klaar om de leerkrachten aan te moedigen en het publiek (de leerlingen) op te zwepen. De poules waren gevormd, de benen werden losgegooid, de leerkrachten waren klaar voor hun eigen Ronde van Vlaanderen of eigenlijk hun eigen WK tijdrijden. Puffend en hijgend zag je juf na juf van de fiets stappen. Sommigen hadden echter superbenen en gingen door naar de halve finales. Ook meester Johan en meester Mathieu gingen door. Ondertussen hadden de voorzitter en de ondervoorzitter het meer dan naar hun zin. Bij meneer Silversmet zag je meermaals een brede glimlach en de heer Van der Schueren had zijn stem al schor geroepen, maar stoppen of opgeven staat niet in zijn woordenboek. Wat waren ze in hun nopjes. De uitdaging was geslaagd en ze waren echt op zoek naar de sportiefste leerkracht! Voor de finale werden alle leerkrachten nog getrakteerd op een lekkere en sappige appel. Uiteindelijk werd de finale beslecht door juf Nancy, juf Els, juf Isabel DH en meester Mathieu. Turnmeester Mathieu beschikte die dag duidelijk over de beste benen. Hij is met glans de sportiefste leerkracht! Van harte proficiat! Bedankt oudercomité voor deze sportieve dag van de leerkracht! Bedankt voor de uitdaging! Jullie kwamen alweer ontzettend origineel uit de hoek! Bij deze verwittigen we het oudercomité alvast! Onze uitdaging voor jullie volgt nog … .
verslag: meester Geert

SCHOOLFEEST (26 april)

Rond 9 uur waren de medewerkers van het oudercomité al druk in de weer met het treffen van voorbereidingen voor het schoolfeest. Ook op de speelplaats werden de tafels en stoelen klaargezet. We waren optimistisch en gingen er van uit dat er misschien wel buiten kon gegeten worden. De frigo’s werden aangevuld en ondertussen kwamen verschillende mama’s langs om hun mooie en lekkere taarten of cakes af te leveren. Om 13 uur werd het startschot gegeven en vertrokken de eerste sportievelingen op hun wandel- of fietstocht. Dankzij de zorgvuldig uitgestippelde routebeschrijving was het haast onmogelijk om de weg te verliezen. Onderweg werd er een drankstand en een aantal controleposten voorzien waar de kinderen een spelletje speelden.  Bij het vertrek naar een volgende post kregen de kindjes kosteloos materiaal. Dit materiaal kwam later bij de terugkomst op school goed van pas om er een origineel knutselwerk te maken.  Bij het indienen van je afgestempelde controlekaart kreeg je naar aanleiding van het jaarthema “Maak van elke dag een mooie dag! Lach, geniet en vergeet me niet!” een zakje met zonnebloempitjes. Verder kon men op school ook een tekening maken, zich laten schminken, een parcours afleggen, zingen en dansen en djembé spelen onder begeleiding van Muzaïek,… Dankzij de bakkunsten van de vele mama’s konden alle aanwezigen genieten van een lekker stukje taart met een koffie. Nadien volgde er nog een prijsuitreiking van de teken- en knutselwedstrijd en werd er besloten met een lied. Om het schoolfeest af te sluiten kon je nadien aanschuiven voor een worstje, een kippenbout en ossenbil met lekkere groentjes. De weersomstandigheden vielen de voorbije dag goed mee, maar om buiten te tafelen was het toch iets te fris. Daarom verkozen de meer dan 500 eters om binnen plaats te nemen aan tafel.  Blijkbaar viel de BBQ in de smaak!  Bedankt aan de vele aanwezigen, en een dikke merci voor alle bereidwillige medewerkers die op dit schoolfeest een handje kwamen helpen!  Samen maakten we er een mooie dag van!

QUIZ OUDERCOMITE (21 februari)

De vriendengroep “Drie billen is een gatnalf” tekende present voor de 8e kwis van het oudercomité Sint-Janscollege Oude Bareel. Dit keer in een onuitgegeven samenstelling aangezien een kwisteam uit zes personen mocht bestaan. Onze Johan kon niet van de partij zijn en de billekes werden versterkt met Frank, Piet en Yves. Deze kwis beloofde ook een “kwis in de kwis” te worden: “De Vleuizakken” (een groep volwassenen die de scouts nooit ontgroeid zijn en waartoe ook Kristof behoort) nam namelijk deel aan deze kwis. Kristof maakt er een persoonlijke erezaak van om beter te doen dan “De Vleuizakken”… Er waren 28 ploegen aanwezig, zes rondes te spelen en maximaal 309 punten te verdienen. Er liep een rode draad door de kwis en er was ook een doe-opdracht: een doos met houten cijfers van 1 t.e.m. 9. De bedoeling was om deze cijfers in een bepaald patroon te leggen zodat ze perfect in de doos pasten… Om kwart voor acht werd de kwis op gang geschoten en tijdens de eerste ronde kregen we o.a. wat aardrijkskundevragen voorgeschoteld. Tijdens de tweede ronde kregen we ondermeer wat sportvragen op ons afgevuurd waaronder redelijk wat voetbalvragen. Deze bleken niet allemaal zo voor de hand liggend te zijn.  Zo weten we nu ook dat Louis Nicolay de bondscoach van de Rode Duivels is met het minste aantal wedstrijden, namelijk ééntje… Inmiddels bleek ook de doe-opdracht zeker geen sinecure te zijn.  We beten onze tanden stuk op het vinden van het juiste patroon om de cijfers in de doos te doen passen. Regelmatig werd een tussenstand gegeven en wat bleek: na de eerste ronde de billekes op kop!  Na ronde 2 de billekes nog steeds op de eerste plaats… De kwis ging in een strak tempo verder met heel wat leuke thema’s: geschiedenis, reclamefilmpjes waarbij je moest raden waarvoor promotie gemaakt werd, vraagstukken… Er zat zelfs een heus dictee in. Ook een thema ‘School en Parochie’, maar gelukkig hadden we ‘thuisspelers’ Piet en Frank in ons team waardoor we hier toch redelijk goed op scoorden. En intussen onze grijze massa maar verder pijnigen aan de doe-opdracht…

Mededeling tussenstand na ronde 3: nog steeds op de eerste plaats!  Na ronde 4: nog altijd op kop… Zou “Drie billen is een gatnalf” dan toch een eerste overwinning in de wacht slepen? We hadden echter nog altijd het antwoord op de rode draad niet gevonden en de doe-opdracht bracht ons bijna aan de rand van een zenuwinzinking… Tijdens ronde 5 vonden we uiteindelijk dan toch het patroon waarmee de cijfers perfect in de doos pasten en ook het antwoord op de rode draad werd gevonden.

Mededeling tussenstand na de vijfde ronde: “Drie billen is een gatnalf” nog altijd in pole position! Maar hier waren de punten voor de rode draad en de doe-opdracht nog niet bijgeteld. Hoe rapper deze opgelost werden hoe meer punten te verdienen waren. Zouden deze nog roet in het eten komen strooien? Bekendmaking einduitslag: een verdienstelijke vierde plaats! Net naast het podium maar toch ruim voor “De Vleuizakken”. Je kon in Kristof zijn tintelende oogjes aflezen: “Mission completed”.

“Drie billen is een gatnalf” wenst hierbij gastkwissers Frank, Piet en Yves te bedanken voor een gezellige avond samen en een puik resultaat.