Klasblog – Sneeuwschool 6des

Dag 4 – maandag 25/02 25 feb, 2019 Sneeuwverslagen

Berichten 23.00 uur

Als avondactiviteit komen vandaag ‘Drie Wijze Tirolers’  op bezoek: JP, D en S. De sneeuwklassers, willekeurig  in 6 groepen verdeeld, krijgen woorden, uitspraken, foto’s of voorwerpen te zien. De Wijze Tirolers vertellen er elk iets rond en de groepen moeten raden wat juist is: stelling van Tiroler Jean-Pierre, Tiroler  David of Tiroler Stefan.

 • Boerenjaar
  JP: slecht jaar, te droog voor de boeren
  D: uitzonderlijk goed jaar door de sportprestaties van de Belgen
  S: een jaar van zaaien tot het oogsten in plaats van een kalenderjaar
 • PIN
  JP: een persoonlijke injectienaald
  D: van het Nederlands werkwoord pinnen
  S: persoonlijk identificatienummer
 • Reclame brillen
  JP: brillenreclame van een merk
  D: optreden van Kraftwerk met 3D-lichtshow
  S: tegen zonsverduistering
 • Voorwerp lampentepel
  JP: bescherming speen van de koe na bevalling
  D: parasol over wijnfles
  S: sterilisatie van operatielamp
 • woord van het jaar 2018
  JP: moordstrookje
  D: brokkelbrug
  S: deelstep
 • Uitzonderlijke Belgische sportprestaties
  JP: Nafi Thiam, Naerd, Ad Fisser
  D: Kimeli, Nikiforov, Abdi,
  S: Dephine Persoon, Emma Plasschaert, Ebke Zonderland
 • Reclame van de Poes
  JP: een poezenopvang
  D: kattenvoer
  S: verplichte sterilisatie
 • Wist je datje? Wat is niet waar? Lederen lapje van de broek
  JP: om een lucifer aan te steken in de koolmijnen
  D: opbergvakje voor werkgerief
  S: geen nut, enkel reclame

Finaal vertelt elke Wijze een verhaal en moeten de groepen raden of het verhaal waar gebeurd is of niet. Deze vraag kan doorslaggevend zijn in de eindbalans. Er wordt met veel enthousiasme gespeeld. Wie de winnaar wordt, heeft niet zo veel belang. In feite is iedereen hier winnaar want de kinderen leren hierdoor met elkaar omgaan, praten, redeneren, meningen uiten, eigen meningen relativeren, luisteren, overeenkomen,… Allemaal belangrijke waarden. Daarom is deze sneeuwklas zo’n prachtig initiatief in het ‘volwassen worden’ van deze jonge tieners.

Als tussendoortje een echt Tiroler dessert: vers huisbereide appelcrumble met ijs.

Berichtgeving 18.30 uur

Het skiën is super leuk, maar het is wel soms moeilijk om te verstaan wat de skimonitoren vertellen. Je leert het skiën snel als je goed oplet. Vandaag is het heel mooi weer en dat maakt het skiën erg leuk, soms is het super warm met al die skikleren aan. Als laatste willen we jullie nog meegeven dat het uitzicht heel mooi is!
Fleur en Julie

Het skiën was heel tof! We gleden door de bosjes en deden veel jumps! Er lag veel ijs in de bosjes en velen vielen dan wel eens. Maar gelukkig bezeerde niemand zich.
Mona

We zijn voor het eerst hoger gaan skiën. Er waren heuveltjes en ze waren mega cool! We zijn ook met 2 hand aan hand gaan skiën. Het zonnetje scheen heel goed!
Asya

Berichtgeving 14.30 uur

Bezoek aan Elbigenalp.

Het oudste dorp van het Lechtal, dankt zijn naam aan de met olmen begroeide Alpen.

Het loont de moeite om aan de rechterkant de stalen lawinebrekers te bekijken. Dit reusachtig bolwerk is er geplaatst om de uitbreiding van de lawines te beletten. Halfweg de 20ste eeuw werden er 10.000 ha bossen vernield.

Vandaag bezochten we o.a. de kerk van Elbigenalp. Deze kerk, met heel veel lichte kleuren en talrijke muur- en plafondsfresco’s, oogt heel anders dan onze kerken in het Gentse. De beelden in het hoogkoor en aan het plafond zijn afgewerkt met een laagje bladgoud. Er zijn ook verschillende verdiepingen en alle houten zitbanken zijn onderaan voorzien van individuele straalverwarming.

De eerste kerk werd hier gebouwd in 1399 en vervangen door de huidige gerestaureerde Sint-Niklaaskerk die dateert van 1674. De bouw van deze kerk duurde 10 jaar (1664 – 1674). De toren en het kerkschip zijn gotisch. De muurschilderingen zijn van de hand van de wereldberoemde Zeiller.

Naast de kerk staat de laat-gotische Martinuskapel, de oudste uit het Lechtal, met 15de eeuwse fresco’s en de uit 18-delen bestaande dodendans. In de crypte van deze dodenkapel kan je de opgegraven beenderen en doodshoofden van overledenen bewonderen. Er was ook een ommuurde begraafplaats rond deze kerk met muurschilderingen van deze 18-delige dodendans. Deze dans verbeeldt hoe mensen, van alle standen en leeftijden, door Pietje de Dood worden weggehaald. Deze kerk bezit naast een prachtig orgel op het oksaal een draagbaar orgeltje dat meegedragen wordt tijdens de processies.

Bezoek aan  de houtsnijschool in Elbigenalp.

De kunstenaar en geschiedenisschrijver Anton Falger (1781 – 1876) is ook de stichter van de houtsnijschool (opgericht in 1790) die we bezochten. Deze houtsnijschool is enig in haar genre. Kunstenaars van overal komen er zich bekwamen in de kunst van het houtsnijden. We hebben daar allerlei mooie kunstwerken gezien van leerlingen daar ter plaatse gemaakt. Ze gebruiken verschillende beitels om een andere vorm te krijgen. We hebben geleerd dat er maar 1 Europese houtsnijschool is in Europa. Buiten enkele leerlingen uit het dal zijn de meeste leerlingen op internaat en betalen ze er alleen hun verblijfskosten. De leerlingen volgen er, gedurende 4 jaren, een cursus kunstgeschiedenis en praktijk. De school aanvaardt slechts een zestigtal leerlingen zodat de directeur elke leerling kan opvolgen en ze zich onder zijn leiding kunnen bekwamen tot kunstvakman in het houtsnijden. Het dennenhout dat men gebruikt om te bewerken moet zeer droog zijn en komt van de hoogste toppen van de bergen. In de verkoopzaal worden de kunstwerken van de leerlingen tentoongesteld en verkocht. De opbrengst dekt een gedeelte van de algemene kosten van de school (daar wordt dus geen ‘mosselfestijn’, ‘barbecue’, ‘ontbijt’  of iets dergelijks georganiseerd).

Berichtgeving 9.30 uur

Stanzach, heem Groeninghe,

De zon schijnt onze gaststube binnen, snel de gordijnen sluiten zodat we toch nog iets op het scherm kunnen lezen.

Na het lezen van de vele (25) mails en het nuttigen van ons ontbijt, alles opruimen (ook op de kamers) en dan de bus op richting Elbigenalp.

Winter
Vanmorgen was het erg licht op mijn kamer.
Ik keek uit het raam en alles was wit!
De straat en de bomen en de tuin,
de daken van de buren en het tuinhuis.

Sneeuw, zo mooi!