Klasblog – Sneeuwschool 6des

Dag 3 – zondag 24/02 24 feb, 2019 Sneeuwverslagen

Berichtgeving 22.30 uur

Na het avondmaal was de avondactiviteit: samen op vliegreis gaan.

Door het krijgen van hun ‘Boardingpass wisten de sneeuwklassers hun groep waarmee ze op reis zouden gaan. Natuurlijk moesten ze in het vliegtuig enkele praktische proeven tot een goed einde brengen. Het vliegtuig: bestickeren van hun vliegtuig.

 • Opstijgen: papieren vliegtuig vouwen en zo ver mogelijk laten vliegen
 • Snack: Oreo-koekje  van voorhoofd in mond laten glijden (zonder handen te gebruiken)
 • Taks Free: uit een zakdoekdoosje 5 pingpongballen krijgen (zonder handen)
 • Vlucht 6654: vliegroute schrijven met de voeten
 • Drankenkar: 2 lepeltjes in een glas
 • Turbulentie: Moeren op elkaar zetten
 • Landing: 2 theezakjes op klep van pet schudden

De rode draad gedurende de hele vlucht: krantenknipsel over vliegtuigen naschrijven met uitgeknipte letters.

Nadien volgde nog een avondbezinning.

Berichtgeving 21.30 uur

Na het bezoek in Neuschwanstein reden we tot in Reutte en genoten we buiten van onze zelfgemaakte picknick voor we de burcht bezochten.

Bezoek aan het Europees burchtmuseum Ehrenberg:

In het spoor van de ridder.
Omgeven door een toverachtig sprookjesbos wacht de ooit eens machtigste vestiging van Noord-Tirol (in de nabijheid van Reutte) op onze sneeuwklassers om te worden ontdekt.

We gaan samen op weg “in het spoor van de ridders” tijdens een bezoek aan het nieuwe museum in de Kluis van Ehrenberg. Hier leven de Middeleeuwen verder.

Dit is een interactief museum waar ieder bezoeker op zijn eigen individuele wijze een duik kan maken in een lang vergeten wereld – 700 jaar geleden.

Wurm u in een ridderuitrusting en toon uw ridderlijkheid; beleef hoe uit ijzer goud ontstaat, wees een gast aan de keizerlijke tafel en leer ook de donkere zijde van de Middeleeuwen kennen.

Aan de hand van een fictieve reis begeleid je de schildknaap Hendrik (Heinrich) door het Europa van de 14de eeuw langsheen de ‘Via Claudia’ en krijg je zo een unieke blik op het verleden.

Maak kennis met deze ridder en leer de omstandigheden kennen van de toenmalige handel, ontsnap aan de pest en maak mee of het Hendrik lukt om naar zijn geliefde terug te keren.

We bezoeken er de 14 verschillende zalen waar we van alles actief kunnen meebeleven.

 • Hendriks voorgeschiedenis leer je in de eerste ruimte kennen, als rode draad kom je méér te weten over de liefdesgeschiedenis tussen Hendrik en Maria.
 • Bekijk het ontstaan van  de Romeinse handelsweg ‘Via Claudia’.
 • Word zelf een ridder door jezelf in een ridderuitrusting te wringen.
 • Beleef het opbouwen van een middeleeuwse burcht.
 • Voel de adem van de geschiedenis die Ehrenberg zo bijzonder gemaakt heeft.
 • Ontdek het ontstaan van het bankwezen en de handelswaren (zout en specerijen), allemaal heel belangrijk in deze periode.
 • Bezoek het laboratorium van de alchimist en probeer zelf eens metaal in goud te veranderen.
 • Hoor hoe de dood aan de deur klopt door de gevolgen van de pest.
 • Kom meer te weten over de pelgrims en de pelgrimstochten.
 • De Kruisridders: Maak kennis met de ontzettende gruwelijkheden, die in naam van de Kerk uitgevoerd werden.
 • Ridders in de strijd: de mogelijkheden om een versterkte vesting binnen te dringen of te verdedigen.
 • Feest in de burcht: het feestmenu ontdekken en het feest bij de ridderslag.
 • Beleef de spanning in een riddertornooi.
 • Epiloog: Ontdekking naar het ontstaan van Middeleeuwse (Duitse) spreekwoorden.

Tot slot stapten we nog tot de oude ruïne helemaal bovenaan.

Berichtgeving 10.30 uur

Na een busreisje van 45 minuten komen we in  Schwangau aan en trekken we van de parkeerplaats te voet naar Hohenswangau (de gele burcht), het kasteel van Maximiliaan I, de vader van Koning Ludwig.

Daar wandelen we buiten even rond. Binnengaan is er niet bij – daar de inkomprijs te hoog ligt (is nog in handen van privé-eigenaars) – en de tijd hiervoor ook te kort is.

Ondertussen worden de tickets voor de toegang van het kasteel Neuschwanstein afgehaald, hiervoor moest vooraf (reeds in december) vanuit België worden gereserveerd en betaald, én iemand moet zich ook tijdig, minstens 1 uur op voorhand aanmelden, zodat de reservatie van de groep niet zou vervallen.

Nadien klimmen we naar boven want daar verwachten ze ons stipt om 10.30 uur voor de rondleiding in kasteel Neuschwanstein, één van de kastelen van Ludwig II (°1845 +1886) bijgenaamd de Sprookjeskoning. Dit kasteel staat bovenop een rots en wordt daarom ook soms het sprookjeskasteel genoemd. Bij het begin van de tekenfilms van Wall Disney komt dit kasteel heel vaak voor met een sprookjesfee op de voorgrond.

Koning Ludwig, de kastelenbouwer, (Neues Schloss Herrenchiemsee, Slot Linderhof, Slot Neuschwanstein naast zijn vaders kasteel Hohenschwangau, Königshaus am Schachen) wou een nog groter kasteel bouwen en hij is daar wondermooi in geslaagd.

Ter info:

Op het laatst van zijn leven verbleef Lodewijk voornamelijk in zijn nieuwe ‘sprookjesslot’ Neuschwanstein, vlak bij het Slot Hohenschwangau waar hij was opgegroeid. Een enkele keer bezocht hij het eveneens nog in aanbouw zijnde Slot Herrenchiemsee. In winternachten maakte hij tochten met zijn vergulde pronksleden, waarvan een met een nimf die twee elektrische lampen vasthield, een ander met een verlichte kroon. Onder de zitting was een accu geïnstalleerd.

Lodewijk had vóór zijn dood nog meer plannen. Het slot Falkenstein is nooit gebouwd, dit bestaat slechts op papier. Datzelfde geldt voor Lodewijks andere dromen: een Zwitsers chalet, een Chinees zomerpaleis, een Byzantijns paleis, een nieuw theater in München en een pronkbark (een kleine tweemaster) om naar Herrenchiemsee te varen.

Alleen het Slot Linderhof was vóór zijn dood af, al werd er in het park ook na zijn dood nog gebouwd. Voltooid waren ook het Festspielhaus en de villa Wahnfried in Bayreuth, beide voor Richard Wagner (vriend-componist, Ludwig II was zijn grote mecenas).

Lodewijk II was 40 jaar toen hij stierf. In Neuschwanstein heeft hij 190 dagen geresideerd, in Herrenchiemsee volgens sommigen negen dagen, volgens anderen niet meer dan een week, waarna het nooit meer bewoond is geweest.

Daar Ludwig II tijdens de bouwwerken van dit kasteel overleden is werden daarom heel wat verdiepingen nooit bemeubeld. Delen ervan zijn nu ingericht als museum, filmruimte, winkeltje,… Het sprookjeskasteel Neuschwanstein is indrukwekkend. De  rondleiding gebeurt er in het Nederlands. In het kasteel is het nemen van foto’s niet meer toegestaan.

(Bekijk daarom de unieke sfeerbeelden van toen we wel nog foto’s mochten nemen, terwijl de sneeuwklassers dit kasteel nu verkennen!)

Berichtgeving 9.00 uur

Vanaf 6 uur was er al heel wat bedrijvigheid in de keuken:

 • afbakken van de lekkere broodjes met sesamzaadjes en de croissants voor het ontbijt; want de plaatselijke bakker geniet van zijn rustdag
 • verse boterhammen afsnijden van een 8-tal broden
 • schikken van een vijftal soorten beleg op opdienborden, want deze middag kiezen we voor een hartig beleg i.p.v. choco of jam.

Ook voor de leerlingen was het vroeg opstaan (7.15 uur) en dat op zondag(!), om op tijd klaar te zijn voor de daguitstap naar Beieren (Duitsland) en Reutte (Oostenrijk).

We startten met een ochtendgebed:

Dank U voor deze nieuwe dag,
dat ik lekker kon slapen
en dat U mij veilig de nacht
door hebt gebracht.

Doordat ik lekker uitgerust ben,
heb ik weer energie
om de dag aan te kunnen.

Heer, wees heel de dag bij mij,
zodat ik lief kan zijn
voor alles en iedereen
om me heen.