Klasblog – Kreeftjes

Kreeftjesblog van 18 mei tot 22 mei 17 mei, 2020 Weetjes

Hallo vriendjes…..veel geleerd over de “verschrikkelijke hagedis” vorige week?
Nu gaan we mini- diertjes observeren en beter leren kennen.  Deze week gaat het over kriebelbeestjes…..niet alleen insecten maar ook spinnen, slakken en wormen nemen we onder de loep.
Neem dus maar je vergrootglas, je verrekijker en een potje……weet wel dat je die dieren niet lang in een potje mag houden, en zorg ervoor dat ze steeds verse lucht krijgen.  Je stopt ze enkel in een potje om ze eens goed te bekijken en daarna laat je ze weer vrij.
Een slakje kan je wel eens gewoon over het terras laten glijden zodat je het slijmspoor, de ogen en de voelsprieten goed kunt bekijken.  Je kan ook een wedstrijdje doen als je 2 huisjesslakken kan vinden in jouw tuin.
Dan zie je ook eens hoe lastig het is om vooruit te geraken als je enkel één voet hebt.😏
Kriebelbeesten kunnen vaak vliegen, sommige kruipen en andere leven onder de grond.  Er zijn er die prikken en mensen irriteren, maar er zijn er ook die bladluizen eten die anders onze jonge plantjes kapot maken.
Weet je ook al waar vlinders vandaan komen?
Hier kan je heel veel leren over kriebelbeestjes:  een interactieve praatplaat met info over alle mini diertjes….echt de moeite soms wel moeilijk maar zeker ook voor kleuters bruikbaar.  Door op de bolletjes in de praatplaat te klikken krijg je een verhaal, liedje of informatie over een bepaalde beestje
Tijd nu om wat te spelen:
Hou een ballon in de lucht met een vliegenmepper,  als dat lukt doe je, terwijl de ballon zweeft, enkele mini opdrachtjes vb eens bukken, eens knielen, 2x rond draaien….
Leuke liedjes en dansjes:
Bekijk een spinnenweb in de tuin  en teken er zelf ene met een grijs potlood…..Teken er een spin in die wacht op een prooi (een insect  dat tegen de kleverige draden vliegt en gevangen is door de spin. Als ze dan hongerig is eet ze de insecten op.  Spinnen hebben 4 paar poten en insecten 3 paar.
Spinnenliedje:
Stempel met een halve grote aardappel mooie lieveheersbeestjes op een grote flap papier.   Teken in elk lieveheersbeestje een zwarte middellijn .  Gooi nu met een dobbelsteen en teken dan op de linkere zijde van het schild evenveel stippen als ogen dat je gooide.  Na afloop teken je dan op de rechter helft van het kriebel lieveheersbeestje EVENVEEL stippen als op de linker kant.  Er zijn heel veel soorten lieveheersbeestjes en ze hebben ook verschillend stippen op hun rug.
Vervolledig nu deze fries met wat bloemen en plantjes erbij zodat je het naast je dino fries van vorige week kunt hangen in je kamer.
Verhaal over het vervelende lieveheersbeestje:
Op de sportblog van juf Nancy, juf Bieke en juf Lotte zijn nog tips te vinden en natuurlijk kunnen jullie vanaf maandag ook de nieuwe werkbundel ophalen bij juf Isabel👍
Veel plezier en tot op de praatbox misschien????
Juf Ann