Klasblog – 4de leerjaar B

week 7: planning 27 apr, 2020

Beste ouders, lieve kinderen

We zagen op Bingel dat jullie vorige week al weer flink aan het werk waren. Super! We kregen ook veel foto’s van tuintjes en vazen toegestuurd. Wat leuk om op deze manier iets van jullie te horen/zien. Want we missen jullie erg! We hebben de foto’s op de website van het vierde gezet. Klik hier voor de website. Je vindt de foto’s als je naar ‘jaar vier plezier’ gaat. Bij wereldoriëntatie vind je nog enkele leuke links om de provincies te oefenen.

Hieronder vind je de planning van de week. Er staan telkens links naar de filmpjes of de verbetersleutels bij. Heb je een vraag of wil je wat meer uitleg? Stuur een e-mailtje naar je juf, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Veel succes!

juf Riet, juf Kathie en juf Tiene

Planning van 27 april tot en met 1 mei

Maandag 27 april

Verbetering en evaluatie: Kommagetallen tot op een honderdste. De verbetersleutel vind je in de link hier onder.
kommagetallen tot op een honderdste dinsdag 21 en vrijdag 24 april sleutel

Wiskunde: Optellen met honderdsten

 • In de oefenbundel die juf Riet maakte, vind je verschillende soorten oefeningen, opgebouwd van makkelijk naar moeilijk. Er staan telkens voorbeeldjes en een beetje uitleg bij. Wil je graag iets meer uitleg dan kan je het instructiefilmpje bekijken. Daar worden de voorbeeldjes uitgewerkt met een extra woordje uitleg. Het filmpje vind je in de link: https://youtu.be/_phOeT-t3xU
  De verbetersleutel vind je in de link hier onder.
  optellen en aftrekken met honderdsten maandag 27 dinsdag 28 en donderdag 30 april sleutel
 • Je vindt oefeningen op Bingel in de map maandag wiskunde. Deze oefeningen zijn niet zo makkelijk. Als het op papier vlot lukt mag je ze zeker eens proberen maar het moet echt niet. Tip: neem er een blaadje papier bij want zo maar uit het hoofd is niet makkelijk.

Taal: Begrijpend lezen

Je vindt deze opdracht in de map maandag taal.

W.O.: België

– In je pakketje vind je een boekje over België. Vandaag lees je het eerste deel (dus tot de helft van je boekje). Bij elk onderdeel duid je twee dingen aan die je opvallen of interesseren.

– We oefenen ook elke dag de provincies en hoofdsteden nog eens. Dat kan met je kaartjes of op de computer.

M.O.: Een stripverhaal

Kennen jullie Garfield, de luie en grappige kat? Op jullie blad vinden jullie 4 korte strips maar de tekstballonnen zijn leeg. Kijk goed naar de prentjes, naar het verloop van het verhaal en probeer er korte tekstjes bij te verzinnen. Let goed op wie iets zegt en denkt. Iedereen maakt er zeker twee. Benieuwd welke verhalen er allemaal gemaakt worden. In de klas kunnen we ze eens vergelijken…

Dinsdag 28 april

Verbetering en evaluatie: Breuken aanvullen tot een geheel en gelijkwaardige breuken (2 bundels). De verbetersleutel vind je in de link hier onder.
breuken maandag 20 en donderdag 23 april sleutel

Wiskunde: Aftrekken met honderdsten

 • In de oefenbundel die juf Riet maakte, vind je verschillende soorten oefeningen, opgebouwd van makkelijk naar moeilijk. Er staan telkens voorbeeldjes en een beetje uitleg bij. Wil je graag iets meer uitleg dan kan je de instructiefilmpjes bekijken. Daar worden de voorbeeldjes uitgewerkt met een extra woordje uitleg. Bekijk eerst filmpje deel 1: https://youtu.be/RtZCVsJSOUA . Daarna bekijk je filmpje deel 2: https://youtu.be/UL5uVltEIsY
  De verbetersleutel vind je in de link hier onder:
  optellen en aftrekken met honderdsten maandag 27 dinsdag 28 en donderdag 30 april sleutel
 • Je vindt oefeningen op Bingel in de map maandag wiskunde. Deze oefeningen zijn niet zo makkelijk. Als het op papier vlot lukt mag je ze zeker eens proberen maar het moet echt niet. Tip: neem er een blaadje papier bij want zo maar uit het hoofd is niet makkelijk.

 Taal

 1. Taalbeschouwing: Eventjes wat inoefenen… en ook wat nieuws.

Je vindt de bundel in je pakket. In deze bundel vind je heel wat oefeningen. Opnieuw met eerst een woordje uitleg of even een opfrissing van wat je al leerde. Je maakt vandaag de oefeningen 1 tot en met 5 en dan is het tijd voor een beetje yoga 😊. De taalspelletjes achteraan mag je nu maken of later.

De verbetersleutel vind je in de map hier onder.
taalbeschouwing dinsdag 28 en donderdag 30 april sleutel

 1. Spelling: werkwoorden

Dit is een oefening op Bingel. Je vindt ze in de map ‘Taal dinsdag’.

W.O.: België

– Terug naar het boekje over België. Vandaag lees je het tweede deel. Bij elk onderdeel duid je opnieuw twee dingen aan die je opvallen of interesseren.

– We oefenen ook vandaag de provincies en hoofdsteden nog eens. Dat kan met je kaartjes of op de computer.

M.O.: Opgelet!!! Geheime missie

In dit overzicht vertel ik niet te veel. Je vindt in je pakket een beschrijving en een blaadje. Stuur mama maar de kamer uit en dan aan de slag. Deze opdracht maken we natuurlijk allemaal!

Woensdag 29 april

Verbetering en evaluatie: Taal. De verbetersleutel vind je in de link hieronder.
soorten zinnen maandag 20 april sleutel
taalbeschouwing vrijdag 24 april sleutel

Wiskunde: Het gemiddelde

 • Juf Bowiene (die stage zou doen in het vierde leerjaar) maakte een leuk instructiefilmpje met inoefening. Dat filmpje kan je downloaden via de link op de blog. Misschien vraag je best aan mama of papa of ze je daar even kunnen bij helpen. Doordat het filmpje nogal groot is moesten we het via We transfer doorsturen. Als je op de link klikt moet je eerst het filmpje downloaden. Dat vraagt enkele minuutjes tijd dus even geduld. Eens je het filmpje geopend hebt kan je het stappenplan volgen dat je in je bundel vindt.
  Het stappenplan vind je hier: instructiefiche werken met powerpoint
  Het filmpje vind je hier: https://we.tl/t-utY04Jx5lO

Als dit niet lukt of je wil nog wat meer uitleg dan vind je ook nog een filmpje op Bingel in de map ‘Woensdag wiskunde’.

 • Je vindt ook oefeningen op Bingel in de map ‘Woensdag wiskunde
 • In je pakket zit een bundel met oefeningen over het gemiddelde.
  De verbetersleutel vind je in de link hier onder.
  het gemiddelde woensdag 29 april sleutel

 Taal

Schrijven: Schrijfoefening over de Corona-tijd

In je pakket zit een blaadje met deze titel. We willen graag dat je daar een beetje vertelt over je ervaringen tijdens deze lockdown. Bekijk eerst eens alle opdrachtjes. Denk na over wat je zeker wil vertellen. Je kan een kladblaadje gebruiken om je ideetjes kort op te schrijven. Denk na over de zin die je zal schrijven en als hij goed klinkt in je hoofd (of luidop) mag je hem op je blad schrijven.

W.O.: België

– Terug naar het boekje over België. Vandaag maak je de opdrachten 1 tot en met 4. Je mag daarbij natuurlijk je boekje gebruiken!

– We oefenen ook vandaag de provincies en hoofdsteden, met je kaartjes of op de computer.

M.O.: Tiktok- dansje

Juf Madeleine (ook een stagiaire die in het vierde leerjaar les zou komen geven) deed ons enkele muzische ideetjes aan de hand. Dit is er eentje van. Voor je met Tiktok aan de slag gaat moet je zeker je ouders om toestemming vragen. Je kan ook altijd via Whatsapp je filmpje doorsturen naar de juf. Dan bekijken we het later in de klas zeker eens! In de link vind je de opdracht: Tik Tok

Donderdag 30 april

Verbetering en evaluatie: Vlakke figuren benoemen. De verbetersleutel vind je in de link hieronder.
veelhoeken en cirkel woensdag 22 april sleutel

Wiskunde: Kommagetallen optellen en aftrekken

 • Je kan de instructiefilmpjes nog eens opnieuw bekijken als dat nodig is. De links vind je op de blog bij maandag en dinsdag.
 • In je pakketje vind je een bundel rond optellen en aftrekken met honderdsten. Bij ‘Ik ontdek’ vind je nog een beetje uitleg. Daarna kan je aan de slag. Let goed op het bewerkingsteken! Probeer zeker de oefeningen 1 tot en met 7. De overige oefeningen zijn uitdagender en kan je zeker eens proberen als de rest vlot lukt.
  De verbetersleutel vind je in de link hier onder.
  optellen en aftrekken met honderdsten maandag 27 dinsdag 28 en donderdag 30 april sleutel
 • Ook op Bingel vind je nog enkele oefeningen. Ze zijn niet zo moeilijk maar je moet vooral opletten dat je je niet laat foppen.

Taal

Taalbeschouwing: Eventjes wat inoefenen… en ook wat nieuws.

Vandaag werk je deze taalbundel verder af, vanaf oefening 6. De verbetersleutel vind je in de link hier onder.
taalbeschouwing dinsdag 28 en donderdag 30 april sleutel
Vergeet ook je yoga-oefeningen niet en de spelletjes achteraan.

W.O.: België

– Terug naar het boekje over België. Vandaag maak je de opdrachten 5 tot en met 9. Je mag daarbij natuurlijk je boekje gebruiken!

– We oefenen ook vandaag de provincies en hoofdsteden, met je kaartjes of op de computer.

M.O.: Terug in de tijd

Met het lange weekend voor de deur hebben je gezinsleden misschien wel zin om mee te werken aan deze opdracht. Je vindt de opdracht in de link hier onder.
Terug in de tijd
Het hoeft niet precies hetzelfde beeld te zijn want de juiste kleding vinden en de juiste achtergrond dat is misschien wel moeilijk, zeker nu we in ons kot moeten blijven. Maar gewoon met dezelfde personen de juiste opstelling proberen na te doen kan al heel leuke resultaten geven. Hopelijk mogen we ook meegenieten… 😊

Vrijdag 1 mei

Vandaag is het de Dag van de Arbeid en dan…

doen we lekker niks.

Geniet van het lange weekend!